Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές Ρεθύμνου
April 5, 2024
Δημοκρατία και Ελευθερία
October 12, 2024
parallax background

"Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσεων"

Διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

περίοδος υλοποίησης: 2023-2024
φορέας : Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
εταίροι : PostScriptum
τεχνολογίες : Εικονική Πραγματικότητα, Επαυξημένη Πραγματικότητα

Το έργο «Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσεων» υλοποιήθηκε το 2023 για λογαριασμό του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και έχει ως στόχο τη διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου το οποίο κυρίως δραστηριοποιείται στους τομείς των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.

Αντικείμενο του έργο υπήρξε η ψηφιακή επεξεργασία και προβολή ενός σημαντικού μέρους του αρχείου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο και η υλοποίηση μίας σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογών που ανέπτυξε η Διάδρασις και αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ενισχύοντας το έργο του Ιδρύματος.

Παραδοτέα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει μια πλούσια και σπάνια συλλογή ναυτικών αντικειμένων. Στο πλαίσιο του έργο, ψηφιοποιήθηκαν και δημιουργήθαν τρισδιάστατα φωτορεαριστικά μοντέλα για πενήντα από αυτά. Ακολούθησε η τεκμηρίωσή της σε ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων μέσω της πλατφόρμας heurist που χρησιμοποιείται ειδικά για έργα ανθρωπιστικού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το 3D μοντέλα των αντικειμένων και τα μεταδεδομένα τους, πλαισίωσαν διάφορες  από τις εφαρμογές του έργου.

Στην εφαρμογή ανακάλυψης της ναυτικής συλλογής, τα 3D αντικείμενα παρουσιάζονται σε περιβάλλον αναγνώρισης εικόνων και επαυξημένης πραγματικότητας η οποία ενισχύει έντυπες κάρτες που εμπεριέχονται στην υβριδική phygital μουσειοσκευή του Ιδρύματος και φιλοδοξούν να προσφέρουν μια διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία στο μαθητικό κοινό. Παρέχονται 

Η εκπαιδευτική εφαρμογή με τίτλο «Μπες στη θέση μου» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση εφήβων και νέων σε σχέση με κοινωνικά ζητήματα, αντιλήψεις και στερεότυπα. Μέσω μίας εφαρμογής Εικονικής Πραγματικότητας τα παιδιά παρακολουθούν διάφορες συζητήσεις στις οποίες μπορούν να παρέμβουν ώστε να αλλάξουν την έκβασή τους. Την vr εφαρμογή συμπληρώνει ένα εργαλείο ειδικά για τον εμψυχωτή-ψυχολόγο, το οποίο χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τους διαλόγους, να επιλέξει εκφράσεις και χαρακτήρες που θα συμπεριληφθούν στο Εικονικό Περιβάλλον, πλάθοντας κάθε φορά νέες ιστορίες.

«Το ναυάγιο των τριών θαλασσών: Μυστικά, θησαυροί και γνώσεις» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας (VR). Ο χρήστης σε ρόλο δύτη καλείται να “κολυμπήσει” σε μια προσομοίωση ναυαγίου υποβρυχίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βυθισμένο στη θάλασσα της Μεσογείου για να ανακαλύψει τα 3D αντικείμενα της Ναυτικής Συλλογής που βρίσκονται κρυμμένα στον πυθμένα της. Άραγε, ποιος ήταν ο τελικός του προορισμός και ποιος ο λόγος που ναυάγησε;

Στην εφαρμογή που σχεδιάστηκε για φορητές συσκευές, παρουσιάζονται σημαντικοί περιηγητές και περιηγήτριες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα τους προηγούμενους αιώνες, τα ταξίδια που έκαναν και οι τόποι που επισκέφθηκαν. Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του ένα πλούσιο αρχείο από τα ημερολόγια που οι περιηγητές άφησαν ως τεκμήρια των δραστηριοτήτων τους. 

Skip to content