Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές Ρεθύμνου
April 5, 2024Δημοκρατία και Ελευθερία
October 12, 2024"Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσης"
Διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Το έργο «Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσεων» υλοποιήθηκε το 2023 για λογαριασμό του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και έχει ως στόχο τη διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου το οποίο κυρίως δραστηριοποιείται στους τομείς των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.
Αντικείμενο του έργο υπήρξε η ψηφιακή επεξεργασία και προβολή ενός σημαντικού μέρους του αρχείου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο και η υλοποίηση μίας σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογών που ανέπτυξε η Διάδρασις και αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ενισχύοντας το έργο του Ιδρύματος.
Παραδοτέα
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει μια πλούσια και σπάνια συλλογή ναυτικών αντικειμένων. Στο πλαίσιο του έργο, ψηφιοποιήθηκαν και δημιουργήθαν τρισδιάστατα φωτορεαριστικά μοντέλα για πενήντα από αυτά. Ακολούθησε η τεκμηρίωσή της σε ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων μέσω της πλατφόρμας heurist που χρησιμοποιείται ειδικά για έργα ανθρωπιστικού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το 3D μοντέλα των αντικειμένων και τα μεταδεδομένα τους, πλαισίωσαν διάφορες από τις εφαρμογές του έργου.
Στην εφαρμογή ανακάλυψης της ναυτικής συλλογής, τα τρισδιάστατα ψηφιοποιημένα αντικείμενα προβάλλονται σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας που αναπαράγεται μέσα από έντυπες κάρτες που δημιούργησαν οι synthesee. Μέσα από μια διαδικασία ανακάλυψης, δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να ανακαλύψουν και να περιεργαστούν τα συλλεκτικά ναυτικά αντικείμενα (πυξίδα, οκτάντας, βαρόμετρο κ.α.), του 18ου και 19ου αιώνα και να ακούσουν τις κρυμμένες ιστορίες τους. Η εφαρμογή αποτελεί μέρος της υβριδικής phygital μουσειοσκευής του Ιδρύματος που δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή μιας διαδραστικής εκπαιδευτικής εμπειρίας στο μαθητικό κοινό.
Η εκπαιδευτική εφαρμογή με τίτλο «Μπες στη θέση μου» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση εφήβων και νέων σε σχέση με κοινωνικά ζητήματα, αντιλήψεις και στερεότυπα. Δημιουργήθηκε ενα εργαλείο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του εμψυχωτή-ψυχολόγο, μέσω του οποίου μπορεί να δημιουργήσει οπτικοακουστικές σκηνές γράφοντας τους διαλόγους, επιλέγοντας χαρακτήρες (avatar) και εκφράσεις που στη συνέχεια προβάλλονται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR). Μέσω αυτού και με τη χρήση ειδικών γυαλιών (Oculus Meta Quest) τα παιδιά παρακολουθούν βιωματικά τις σκηνές και τις διάφορες συζητήσεις στις οποίες μπορούν να παρέμβουν ώστε να αλλάξουν την έκβασή τους, πλάθοντας κάθε φορά νέες ιστορίες.
«Το ναυάγιο των τριών θαλασσών: Μυστικά, θησαυροί και γνώσεις» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας (VR). Ο χρήστης σε ρόλο δύτη καλείται να “κολυμπήσει” σε μια προσομοίωση ναυαγίου υποβρυχίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βυθισμένο στη θάλασσα της Μεσογείου για να ανακαλύψει τα 3D αντικείμενα της Ναυτικής Συλλογής που βρίσκονται κρυμμένα στον πυθμένα της. Άραγε, ποιος ήταν ο τελικός του προορισμός και ποιος ο λόγος που ναυάγησε;
Στην εφαρμογή που σχεδιάστηκε για φορητές συσκευές, παρουσιάζονται σημαντικοί περιηγητές και περιηγήτριες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα τους προηγούμενους αιώνες, τα ταξίδια που έκαναν και οι τόποι που επισκέφθηκαν. Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του ένα πλούσιο αρχείο από τα ημερολόγια που οι περιηγητές άφησαν ως τεκμήρια των δραστηριοτήτων τους που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες πτυχές του χθες.