ARphymedes: κάνοντας την Φυσική διασκεδαστική
August 28, 2020Ο αυλός στην Αρχαία Ελλάδα
September 25, 2020Οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν ανέκαθεν λάτρεις της μουσικής. Αυτό φαίνεται και από την απόφασή τους να πλάσουν το μύθο του Απόλλωνα, θεού της μουσικής, των Μουσών ή ακόμη και του μυθικού ποιητή Ορφέα. Για τους αρχαίους Έλληνες η μουσική ήταν κάτι το υψηλό, το θεϊκό. Γνωρίζουμε επίσης ότι κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν διάφορα μουσικά όργανα. Τα οποία μπορούμε να τα συναντήσουμε σε αναρίθμητες αναπαραστάσεις τοιχογραφιών ή αγγείων. Παρόλο όμως που μέχρι σήμερα σώζονται πρωτότυπα μουσικά όργανα η έρευνα πάνω στον ήχο που παρήγαγαν δεν είναι εκτενής.
Το πρόγραμμα ΜΝΗΣΙΑΣ συνεχίζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Δυτικής Αττικής, όπου έχουν στην κατοχή τους κάποια από αυτά τα όργανα, στοχεύοντας μαζί με την εταιρία μας και το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ανάπτυξη εύχρηστων εργαλείων και εφαρμογών που θα βοηθήσουν το προσωπικό των Μουσείων να κάνει τις δικές του συνθέσεις και αλλαγές στο 3D μοντέλο του εκάστοτε αρχαίου μουσικού οργάνου και στον επισκέπτη να ανακαλύψει και να αλληλεπιδράσει με τους ήχους που παρήγαγαν αυτά τα όργανα μέσα από μία εκπαιδευτική εφαρμογή.
Η ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ είναι υπεύθυνη για την δημιουργία αυτών των εφαρμογών και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υλοποίησής τους.
Σε πρώιμη μορφή βρίσκεται ήδη ο σχεδιασμός του εργαλείου που θα απευθύνεται προς το εκάστοτε μουσείο. Όπως φαίνεται από το περιβάλλον της φωτογραφίας το τελικό αντικείμενο θα περιέχει digital μοντέλα των αρχαίων μουσικών οργάνων και θα δίνει την δυνατότητα στο προσωπικό να αλληλεπιδράσει με αυτά. Πατώντας τις οπές του αυλού η εφαρμογή θα αναπαράγει τον ήχο που θα έκανε στην πραγματικότητα το υπαρκτό όργανο. Πέρα από αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τον φυσικών χαρακτηριστικών του εικονικού οργάνου. Η αλλαγή των δεδομένων θα οδηγεί αυτόματα στην αναπαραγωγή νέων διαφορετικών ήχων. Θα είναι ένα εξαιρετικό, πολυμορφικό εργαλείο που θα δώσει νέες διαστάσεις στη δυνατότητα έρευνας των αρχαίων μουσικών οργάνων. Θα ακολουθήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα και ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής εφαρμογής που θα απευθύνεται προς τους επισκέπτες. Στη διαδικασία ανάπτυξης είναι και το λογότυπο το οποίο θα βασιστεί στο ίσως διασημότερο όργανο της αρχαιότητας τη λύρα. Στη παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζονται τα πιθανά προσχέδια.