DIGIstoryteller
May 16, 2023"Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα"

Ψηφιακές εφαρμογές για τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκα


Περίοδος υλοποίησης: 2023
Αναθέτουσα αρχή: ΥΠΠΟΑ /Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου
Eργαλεία: Eπαυξημένη Πραγματικότητα, App, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Το έργο Ψηφιακό Ταξίδι στην Σπιναλόγκα υλοποιήθηκε το 2023 για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της μακραίωνης και πολυτάραχης ιστορίας του νησιού.

Η Σπιναλόγκα, μικρή οχυρή βραχονησίδα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Αποτελεί ένα μνημειακό και ιστορικό παλίμψηστο που διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου και ανήκει στα μνημεία που κατά τον 20ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εγκλεισμού και εξορίας των «καταραμένων» Λεπρών. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί για να πάρουν μια γεύση από τους διαφορετικούς κόσμους που κλείνουν μέσα τους τα επιβλητικά τείχη.

Σκοπός του έργου είναι ο επισκέπτης που βρίσκεται στο νησί, αλλά και αυτός που το εξερευνά από μακριά, να ταξιδέψει στα συγκλονιστικά γεγονότα που συντελέστηκαν στο παρελθόν και στα πιο εμβληματικά του τοπόσημα μέσα από μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών και μέσων που ανέπτυξε η Διάδρασις.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης: «Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα» , η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Τεκμηρίωσης - Προβολής

Η διαδικτυακή σελίδα του έργου αφορά όσους επιθυμούν να μάθουν την ιστορία της Σπιναλόγκας πριν την επισκεφθούν ή να οργανώσουν την επίσκεψή τους σε αυτή. Στον επισκέπτη παρέχονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την πρόσβασή τους στο νησί αλλά και υλικό που θα διευκολύνει την ξενάγησή του. Mε τη βοήθεια κειμένων που αφορούν την ιστορία και τα μνημεία του νησιού αλλά και μια σειρά πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών που προβάλουν το υλικό που προέκυψε από τις εργασίες τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης, ο επισκέπτης καλείται να γνωρίσει το νησί και την πολυτάραχη πορεία του.
Όλα αυτά διαθέσιμα σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά).

Διαδραστικό Χρονολόγιο

Με την εφαρμογή Διαδραστικού Χρονολογίου, ο επισκέπτης αποκτά τη δυνατότητα να εξερευνήσει την ιστορία του νησιού με έναν διαισθητικό τρόπο. Η εφαρμογή παρέχει μια συνοπτική και διαδραστική παρουσίαση των σημαντικών γεγονότων, επιτρέποντας στον χρήστη να κατανοήσει γρήγορα την εξέλιξη των ιστορικών στιγμών που διαμόρφωσαν την πορεία του στο χρόνο και τη σημερινή του κατάσταση.

Διαδραστικός Χάρτης

Με την εφαρμογή Διαδραστικού Χάρτη, ο επισκέπτης απολαμβάνει μια πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα εμπειρία εξερεύνησης. Ο χάρτης της Σπιναλόγκας επιτρέπει την ακριβή θέαση και τοποθέτηση σημαντικών μνημείων, βοηθώντας στην κατανόηση της γεωγραφικής και ιστορικής σημασία τους. Προσφέρει, παράλληλα, μια διαδραστική διάσταση στην εκμάθηση, καθιστώντας την πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Εφαρμογή Διαδραστκής Ξενάγησης

Ένα σύστημα ξενάγησης για φορητές συσκευές που αξιοποιεί τεχνολογίες γεωεντοπισμού και πομπών εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, επιτρέπει στον επισκέπτη να ξεναγηθεί βιωματικά και να ανακαλύψει πλήθος αρχειακού και πολυμεσικού υλικού, το οποίο δημιουργήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε στο πλαίσιο του έργου (εικόνες, βίντεο, αφηγήσεις, τεκμήρια, χάρτες). Παράλληλα, αναπτύχθηκε ένα σύστημα προβολής του πλούσιου αρχειακού υλικού της εποχής του Λεπροκομείου με τη χρήση τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google Play και το App Store.

Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις

Μια σειρά τρισδιάστατων αναπαραστάσεων εμβληματικών κτιρίων του νησιού που αποκαταστάθηκαν με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων στην αρχική τους μορφή και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μνημεία που αναδεικνύουν όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού με την αποτύπωση τους να αποτελεί σημαντικό μέλημα για τις ανάγκες διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπιναλόγκας.

Εκπαιδευτική Εφαρμογή: Παιχνίδι Γνώσεων

Το ψηφιακό ταξίδι συμπληρώνει ένα παιχνίδι γνώσεων που θα επιβεβαιώσει "Πόσο Καλά Γνωρίζεις τη Σπιναλόγκα".

Εκπαιδευτική Εφαρμογή: Κυνήγι Θησαυρού

Το Μυστήριο Στη Σπιναλόγκα, ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για τους μικρούς επισκέπτες που σε μεταφέρει στο νησί των αρχών του 20ου αιώνα για να το ανακαλύψεις παρέα με ένα νεαρό γιατρό που καλείται να λύσει ένα τρομερό μυστήριο συνδυάζοντας στοιχεία και αντικείμενα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον .
Skip to content