«Γράφω, γράφεις, γράφει» – Εικονική έκθεση με θέμα τη Γραφή
August 4, 2015
Πολιτιστικό & Τουριστικό Απόθεμα Δήμου Λαμιέων
May 2, 2013

Ηράκλειο, κάθε βήμα ένα ταξίδι στην ιστορία

Περίοδος υλοποίησης: 2013-2014
Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Ηρακλείου Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Μελετών
Eργαλεία: Εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Μέσα από το έργο Ηράκλειο, κάθε βήμα … ένα ταξίδι στην ιστορία, Ηλεκτρονική Περιήγηση στην παλιά πόλη Ηρακλείου, πραγματοποιείται η τρισδιάστατη αναπαράσταση ολόκληρης της πόλης της Ενετοκρατίας, της Κάντιας, στα μέσα του 16ου αι. και λίγο πριν την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Το Regno di Candia αναβιώνει σε όλο του το μεγαλείο. Μεγαλοπρεπή κτήρια διοίκησης, επιβλητικοί ναοί και μονές, μνημειακές πύλες, στιβαροί προμαχώνες, στρατώνες, αναγεννησιακές κρήνες, η παλαιά και η νέα οχύρωση με την τάφρο, το λιμάνι με το φρούριο του Κούλε και τα θολοσκεπή συγκροτήματα των νεωρίων, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σπίτια, συνθέτουν τη εικόνα του στη συγκεκριμένη εποχή.

Ο χρήστης της εφαρμογής κινείται στην πόλη του Ηρακλείου και ανάλογα με την γεωγραφική του θέση, αποκτά πρόσβαση σε ένα σύνολο πληροφοριών και πολυμεσικού υλικού, όπως 3d αναπαραστάσεις, κείμενα, φωτογραφίες, αφηγήσεις, video, κλπ, σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Η «βιωματική» περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο γίνεται με τη χρήση των τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών μοντέλων. Η καινοτομία της δράσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η οθόνη της φορητής συσκευής του χρήστη μετατρέπεται σ’ ένα «παράθυρο» στο χρόνο και ο χρήστης ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται, βλέπει στην οθόνη της συσκευής του την αναπαράσταση της συγκεκριμένης περιοχής κατά την Ενετική περίοδο. Επιπλέον, επιλέγοντας από την οθόνη της έξυπνης συσκευής ένα μνημείο ή σημείο ενδιαφέροντος, αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες και πολυμεσικό υλικό, όπως κείμενο, φωτογραφίες, αφηγήσεις, video κλπ, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο σημείο.

Το έργο «Ηράκλειο, κάθε βήμα … ένα ταξίδι στην ιστορία» Ηλεκτρονική Περιήγηση στην Παλιά Πόλη Ηρακλείου» υλοποιήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007 -2013»με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)

Skip to content