Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα
March 21, 2024
Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσης
April 5, 2024



"Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές Ρεθύμνου"

Ψηφιακές εφαρμογές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου

Περίοδος υλοποίησης: 2023
Αναθέτουσα αρχή: ΥΠΠΟΑ /Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
Eργαλεία: Eπαυξημένη Πραγματικότητα, Εφαρμογές, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Το έργο Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου υλοποιήθηκε το 2023 για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της διαχρονικής εικόνας της πολιτισμικής ιστορίας του νομού από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, μια από τις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης, διαθέτει πολλά και αξιόλογα μέρη αρχαιολογικής, ιστορικής, αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας, που μαρτυρούν την αδιάλειπτη ανθρώπινη κατοίκηση και δραστηριότητα μέσα στους αιώνες. Μέσω του έργου, δόθηκε έμφαση σε επιλεγμένους Μινωικούς Αρχαιολογικούς Χώρους (Νεκροταφείο Αρμένων, Οικισμός Αποδούλου, Ανακτορικά κέντρα Ζωμίνθου και Μοναστηρακίου) και σημαντικά Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία.

Σκοπός του έργου υπήρξε η καταγραφή, ψηφιοποίηση, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μια σειρά Ψηφιακών Εφαρμογών και μέσων που ανέπτυξε η Διάδρασις στο πλαίσιο του υποέργου με τίτλο «Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου» και της ομώνυμου πράξης, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020».


Εφαρμογές Ψηφιακής Περιήγησης

Αναπτύχθηκαν τρεις Εφαρμογές Ψηφιακής Περιήγησης για φορητές συσκευές που αξιοποιούν τεχνολογίες γεωεντοπισμού, πομπών εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) για την προβολή της Περιοχής του Αμαρίου, του Ανακτόρου της Ζωμίνθου και των Βυζαντινών Ναών όλης της περιφέρειας.

Διαδικτυακή Σελίδα

Στο πλαίσιο της προβολής του πολιτιστικού περιεχομένου υλοποιήθηκε η Διαδικτυακή Σελίδα του έργου που αποτελεί μια καινοτόμο πύλη για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν της αρχαιολογική κληρονομιά, παρέχοντας μια επιστημονικά εμπλουτισμένη πλατφόρμα, προσφέροντας πρόσβαση σε εκτενές πληροφοριακό υλικό και υλικό τεκμηρίωσης, διευκολύνοντας την επιστημονική κατανόηση και την εκπαιδευτική ερμηνεία.

Διαδραστικός Χάρτης

Μέσω την διαδικτυακής σελίδας ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο Διαδραστικό Χάρτη όπου απεικονίζονται αναλυτικά τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της περιοχής. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα αναζήτησης σε τέσσερις χρονολογικές περιόδους ώστε οι χρήστες να εξερευνήσουν την πλούσια κληρονομιά με έναν τρόπο που συνδυάζει την ακρίβεια των επιστημονικών δεδομένων με την προσβασιμότητα των σύγχρονων μέσων παρουσίασης.

Διαδραστικές Οθόνες Αφής-Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις

Για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου δημιουργήθηκαν Διαδραστικές Εφαρμογές για οθόνες αφής οι οποίες παρουσιάζουν Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις δημιουργημένες με τις τεχνικές της φωτογραμμετρίας, του φωτορεαλισμού και της 3D μοντελοποίησης, επιτρέποντάς τους να ξεναγηθούν βιωματικά σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι και αντικείμενα που βρίσκονται στις αποθήκες του, να τα επεξεργαστούν και να κατανοήσουν διαφορετικές περιοχές και περιόδους.

Διαδραστικό Χρονολόγιο

Συγχρόνως, μέσω του διαδραστικού χρονολογίου, επιτυγχάνεται η συνοπτική παρουσίαση των σημαντικών στιγμών στην ιστορία της περιοχής, επιτρέποντας μια σφαιρική εμπειρία κατανόησης της ιστορικής συνέχειας και της πολιτισμικής εξέλιξης.
Skip to content