Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
July 25, 2016
Ψηφιακή Ανάδειξη Πυλία​ς
August 13, 2015

Ψηφιακοί Δελφοί

Περίοδος υλοποίησης: Oκτώβριος 2014 - Οκτώβριος 2015
Αναθέτουσα αρχή: Ι' ΕΠΚΑ
Eργαλεία: Εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Οι Ψηφιακοί Δελφοί είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών εφαρμογών που στόχο έχουν την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Δελφών αλλά και την πληροφόρηση του κοινού για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας (πρώην Ι' ΕΠΚΑ) μέσω χάραξης πολιτιστικών διαδρομών.Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών.

Διαδικτυακή Πύλη για τους Δελφούς
Μέσα από μια εύχρηστη στην πλοήγηση και ευχάριστη αισθητικά πλατφόρμα ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να βρει κάθε είδους πληροφορία για τους Δελφούς, την ιστορική τους διαδρομή και τη σύγχρονη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου.

Διαδραστική Περιήγηση στους Δελφούς
Μέσω μεγάλης διαδραστικής οθόνης εγκατεστημένης στο μουσείο των Δελφών, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται στο χώρο, να παρακολουθούν ένα διαδραστικό ιστορικό χρονολόγιο και να επιλέγουν μνημεία ή έργα τέχνης που παρουσιάζονται στη συνέχεια «τρισδιάστατα» με συνοδευτική πληροφορία για τη δημιουργία και τη λειτουργία τους, αλλά και τις ιστορικές τους φάσεις. Ειδικές εκδόσεις της εφαρμογής αυτής αναπτύχθηκαν και για έξυπνες φορητές συσκευές και το διαδίκτυο.

Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Οι Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές εφαρμογές-παιχνίδια αφορούν σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και περιλαμβάνουν:

  • τρισδιάστατο παζλ από επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου (Σφίγγα, Ζωφόρος των Σιφνίων) για μικρές ηλικίες
  • εικονική αναπαράσταση ανασκαφής
  • Ο χαμένος θησαυρός των Δελφών, σύνθετο διαδικτυακό παιχνίδι για εφήβους και ενήλικες με στόχο την ανεύρεση ενός γλυπτού μέσα από αποκρυπτογράφηση χρησμών, στοιχείων και κειμένων.
  • Ψηφιοποίηση και Μοντελοποίηση
    Για τις ανάγκες των εφαρμογών και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους αναπτύχθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα - αναπαραστάσεις μνημείων και εκθέματων από το Μουσείο των Δελφών, τα οποία επίσης τεκμηριώθηκαν με τα κατάλληλα μεταδεδομένα μέσω εφαρμογής διαχείρισης ψηφιακών τεκμηρίων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου.

    Skip to content