Ψηφιακοί Δελφοί
October 13, 2015
«Γράφω, γράφεις, γράφει» – Εικονική έκθεση με θέμα τη Γραφή
August 4, 2015

Ψηφιακή Ανάδειξη Πυλία​ς

Περίοδος υλοποίησης: Σεπτέμβριος 2014 - Αύγουστος 2015
Αναθέτουσα αρχή: ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών & Kλασικών Αρχαιοτήτων
Eργαλεία: Εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης, διάθεσης και ανάδειξης του πολυμεσικού ψηφιακού περιεχομένου της περιοχής της Μεσσηνίας και στόχος του η ενίσχυση της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και τουριστικής αξιοποίησης των αρχαιολογικών πόρων της περιοχής. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύστημα Αυτόματης Ξενάγησης στο Ανάκτορο του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας και στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας
Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα εικονικής περιήγησης "e-chronomichani" σε συνδυασμό με την τεχνολογία των qr-codes, αναπτύχθηκαν σύστηματα αυτόματης ξενάγησης για κινητά τηλέφωνα και tablets, για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας και το Ανάκτορο του Νέστορα.

Ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου
Ένα εύχρηστο και φιλόξενο για τον χρήστη δικτυακό περιβάλλον φιλοξενεί αντιπροσωπευτικές ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για την περιοχή της Μεσσηνίας, διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, ηλεκτρονικό κατάλογο αρχαιολογικών τεκμηρίων καθώς και σειρά από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση και Μοντελοποίηση πολιτιστικού αποθέματος
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος και από το Μουσείο της Πύλου καθώς και περαιτέρω τεκμηρίωση ήδη ψηφιοποιημένου υλικού, όπως φωτογραφιών από αρχαιολογικούς χώρους και από την ιστορία των ανασκαφών. Τα ψηφιακά αυτά τεκμήρια εμπλούτισαν το πολυμεσικό υλικό και το σύστημα αυτόματης ξενάγησης που παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου.
  • Δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων του Ανακτόρου του Νέστορα και της Ίκλαινας, καθώς και του θολωτού τάφου IV στον Άνω Εγκλιανό.

  • Skip to content