ARphymedes
January 21, 2021
ARPolis
August 29, 2019

InterArch

Εφαρμογή περιήγησης με φυσικές και ψηφιακές ξεναγήσεις για αρχαιολογικούς χώρους

Περίοδος υλοποίησης: 2020 - 2022
Αναθέτουσα αρχή: «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» της ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ
Eργαλεία: Εικονική & επαυξημένη πραγματικότητα, Πολυμέσα, Διαδίκτυο

Το InterArch με βάση την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συστηματική της ενσωμάτωση στο χώρο του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μίας εφαρμογής για iOS και Android η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη, δίνοντας του τη δυνατότητα μίας προσωποποιημένης ξενάγησης η οποία θα εγείρει περισσότερες από μία αισθήσεις, κρατώντας τον πάντα συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία μίας εφαρμογής περιήγησης με φυσικές και ψηφιακές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Σκοπός του είναι η ανάδειξη των χώρων αυτών μέσω μίας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας με τη χρήση Αυξημένης Πραγματικότητας (AR).

Η αρχαία Μεσσήνη θα είναι ο χώρος με βάση τον οποίο θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η πιλοτική χρήση της εφαρμογής. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος προσφέρεται για την πιλοτική δημιουργία της εφαρμογής λόγω του ότι είναι ένα άθικτο πολιτιστικό κέντρο με μεγάλο αριθμό μνημείων χτισμένο σε ένα φυσικό τοπίο.

Αυτό θα βοηθήσει στην διαμόρφωση των τελικών προϊόντων τα οποία θα ενσωματώνουν επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, ειδικούς αισθητήρες καταγραφής των κινήσεων και χωρικού εντοπισμού των εκθεμάτων και πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνουν:

a) Κινητή εφαρμογή με συστήματα ξενάγησης ειδικά διαμορφωμένο για αρχαιολογικούς χώρους που αξιοποιεί υπηρεσίες εντοπισμού και ανακάλυψης των εκθεμάτων.
b) Κινητή εφαρμογή με συστήματα ξενάγησης που δίνει έμφαση στην παραγωγή μιας συνολικότερης βιωματικής εμπειρίας για τον χρήστη και θα απευθύνεται επίσης και σε εξειδικευμένες ομάδες επισκεπτών όπως άτομα με μειωμένη όραση ή ακοή.
c) Ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι.
d) Εργαλείο συγγραφής και φωτογραφικής καταγραφής εμπειριών του επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο.

Η ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Χώρου και Επικοινωνίας (ΕΑΧΕ), την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (ΕΜΑΣ) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (ΕΦΑΜ) με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά την υλοποίηση του InterArch στο πλαίσιο της δράσης “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Β’ κύκλος”.
logo_InterArch_new
 

Εφαρμογή καταγραφής επισκεπτών

Η Διαδρασις στο πλαίσιο του έργου “InterArch” δημιούργησε μία εφαρμογή καταγραφής των διαδρομών των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες κυκλοφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους καθορίζει τι θα δουν, πού θα επικεντρώσουν την προσοχή τους και, τελικά, τι θα μάθουν και θα βιώσουν.

Η πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Αξιοποιώντας την χρήση της υπηρεσίας τοποθεσίας (location services), προτρέπει τον χρήστη να πλοηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο ώστε να γίνει η καταγραφή της διαδρομής αυτής και του χρόνου που στέκεται στα σημεία ενδιαφέροντος. Μέσω ενός ερωτηματολογίου που ο επισκέπτης θα καλείτε να συμπληρώσει με την ολοκλήρωση της διαδρομής θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τόσο γιατί αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο σε κάποια μνημεία όσο και το μέσο χρόνο που αφιερώνει κάποιος για να περιηγηθεί.

Οι πληροφορίες αυτές αφού αναλυθούν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την βελτιστοποίηση των ξεναγήσεων που θα δημιουργηθούν στην επόμενη φάση του προγράμματος.